Rabu, 9 September 2015

ASUS TransFormer TP500 Flip now just coming- replacing the dead Samsung 15'-inch..RIP:2010-2015

Dear Peeps,

Right now i'm manage to blog again from anew and fresh ASUS TransFormer (my faveret.) flip Laptop 15'inch model TP500L, with Intel iCore5 2.2GHz n 4Gb DDR3 RAM, touch screen, flip-over 360'degrees gadget...




Replacing the dead Samsung RJ145 15'inch, intel Pentium 2 Core....still try to retrieve n recover all data from the hardisk though.... Reason of dead: Possibiliy of Disc corrupted (cannot start at all) + Display shattering n vibratez...cannot see anything clearly,... RIP Samsung RJ:2010-2015

p/s: Nak pakai MacBook Air mmg X mampu weeihhh, 4000riban ke atas tuuhh.....

Rabu, 31 Disember 2014

AHLAN 2015 and Bye Bye 2014 yg penuh nikmat & hikmat, rangkuman bulan january2014 di bawah;

Welcome 2015 dari bumi Dubai, UAE. Setelah blog ni berhabuk sekian lamanya, mari kita refresh balik tahun 2014 yg telah berlalu, dan ape yg telah berlaku pada kami. Dirangkum secara tepat, padat dan ringkas, bulan demi bulan, maka terimalah...;

JANUARY 2014;

1.1.2014: Siang2 prepare nak masak utk piknik yg akan berlangsung tengahari ke lewat petang ni di Jumeira Beach Park... bersama K.Fatin Abg Firdaus sekuarga, Addah and keluarga K.Yong.




10.1.14: Perabot rumah kami di#304 Nahda, Sharjah, bakal dikeluarkan setelah bertakhta selama 2tahun di rumah ini, and 2 tahun lagi di rumah lama di Dubai, iaitu rumah bujang company lama Radicare di Dubai,(modern Technology).




11.1.14: Orang2 IKEA datang menginstall kabinet and sofa baru..Lebih ceria..Reason to stay longer, yeah ha..




31.1.14: Weekend ni, mengakhiri bulan 1, kami bersama K.Fatin sekeluarga telah berkunjung ke rumah Adda di Al Quoz (apartment penempatan warga kerja Emirates grup). Setelah itu, kami menaiki kereta sapu utk ke Miracle Garden yg terletak di kawasan tersebut...3-5km sahaja.







Begitulah rangkuman utk bulan 1 tahun 2014..akan menyusul dalam post seterusnya utk rangkuman bulan 2, 2014....Ciaoo

p/s: ooh llupa nak bagitau yang cuaca pada bulan 1 di Dubai is around 18 degree Celcius waktu siang, waktu malam pula boleh turun smpai 9 degree Celcius. sebab tu nampak kami pakai sweater and baju tebal...sejuk berangin2....

Sabtu, 15 Jun 2013

Muscat Oman in 24 hours

So katakan korang ada limited time nak melawat and round 1 ibukota Negara. Sure need a careful planning of where and when to go. Kan kan.
Now I'm present to u,  precise guide to cover Muscat, capital of Oman,  within 24 hours ;






Sorry lah Korang terpaksa geleng kepala nak baca..sebabnye sesuatu yang mendatangkan kesukaran pasti berharga.. So where are we stayed at Muscat then? Ini die Hotel facing Mutrah corniche in Muscat, Hotel Marina nama diberi,,walaupon price nye is 280 Dirham per night, but the view was priceless,  siap breakfast on it,so rooftop lagi,
Breakfast ready at 8am, so terus gi makan English Breakfast, spent setengah jam sebelum turun ke depan hotel nak naik Cab. FYI, teksi kat sini x pakai meter, so pepandailah nak tawar rege yer.. Utk muka2 tourist macam kami, ke mana mana spot dalam bandar biasanya di caj $ 2 riyal (almost rm15).
Klu Ada driver mintak lebih, baik toksah naik. Tunggu je next one, banyak lagi. And lagi satu, driver taxi sini ALL is local, wearing their national Oman kopiah and white jubah.. So, our first destination is;
1) Old Muscat area ( consists of 1 palace, 2 old fort on hill top, old great Wall and door, administrative buildings and museums )


Selain tu, ada istana Sultan Oman yang dinamakan Alam Palace, di dalam old great Wall built since Portuguese occupation in 16th century,..






2) Bait al Zubair museum (Asalnya rumah,now dah jadi museum..let's see what inside k..





Antara kambing kambing ternak yang ada kat halaman rumah-museum ini.. Ooh kat dalam museum ni (indoor exhibit ) x boleh tangkap gambar, klu pakai hp pon x boleh..kang kena sound x psl2.. Kat luar boleh je..
Antara 2 pic yg tangkap indoor.. Pastu kantoi,






Balik dari muzium ni, kami naik teksi n kene caj 2riyal. Trust ke hotel, rest and pack barangan, sebelum check out jam 2.30pm. On walking distance,  kami berjalan mnyusuri corniche utk ke Souq Mutrah, yang merupakan classic souq yg antara tertua and masih bertahan sehingga kini, iaitu semenjak muscat mula menjadi port and tercatat dalam rihlah Ibn Batutta.

3. Mutrah Souq: medan mencari souvenir antaranya tshirt, fish magnet, keychain, omani kopiah, omani serban, abaya, khanjar (pedang pendek oman) dan Tudung. Kami spent around 35 riyal kat souq ni, itupon selepas bargain habis habisan. Certain of the shopkeeper Sapa kami sbg org malaysia.


Selepas siap, kami menahan teksi local dan kena caj sebanyak 4 riyal untuk pergi ke Hotel Intercontinental yg terletak di Qurum beach, Muscat. Jam ketika itu jam 5pm, dan driver membawa kami melalui public beach Qurum sebelum sampai di hotel. Tujuannya utk minum petang and mungkin dinner, jika berkesempatan. Restoren yg terletak dalam compound hotel tu bersama Tomato, and ketika itu, ramai pelancong berkulit Putih sedang mandi and beristirehat di kawasan pool and private beachnye. Kami order 2 jus and nachos sbg santapan sambil sunset berlabuh.

Setelah sejam lebih, kami mengambil keputusan utk beredar ke airport and menahan teksi. Caj dari hotel ke airport sebanyak 6 riyal. Kami makan malam di food court di Lobi Airport, berehat di situ selama sejam sebelum masuk ke Departure Hall dan menanti flight Swiss Airways dari Muscat ke Dubai jam 11.30 tgh malam. Sekian

P/s: total spending for teksi sahaja almost 25 riyal (termasuk dari airport ke hotel, yg jauh jaraknya)








Isnin, 20 Mei 2013

Hospinorm Baraha Held Unnofficial Bowling Game



On month of December'12, with invitation from our supervisor back then, Mr Mazin, all staff from Hospinorm of Al Baraha hospital were coming to Bowling Center located at Mamzar area,
(belakang rumah Jasri Emirates da...-The Square)

Several of us were 1-time played but showed lot of potential, hence they manage to score more than 100 points. While i'm struggle to brush up back my bowling skill, only managed to score mere over 100 points. Dah lama x main maaa....Last time ngan geng Radicare sume,..now dah x de kaki.





ops almost forgotten, apart from Baraha Hospital project, some staffs from Al-Qassimi Hospital (Sharjah) also join the game. Yang x pakai uniform tuh is them, yang pakai uniform belaka is from our project. Maklumlah lepas keje je terus cabut ke sini. Dekat lagi dekat. Halfway between my house and workplace. Above is outside view of the Centre, amat besar pin bowl nye... Tunggu Giant je nak knock this out...hahaha


Jumaat, 31 Disember 2010

Bon Voyage 2010, Welcome 2011 !!

Tahun ini mncatatkan pelbagai pngalaman suka-duka, sweet memory yg bakal mnjadi pedoman untuk berkelana di tahun2 mndatang. Insya-Allah moga-moga dipermudahkan diri ini meneruskan hidup yg masih panjang n penuh dgn plan. Diharap agar segala plan yg dirancang bakal dilaksanakan dgn jayanya.Plan 2010 yg telah disettle'kan
*Bertunang dengan pasangan tersayang, Miss Arzunaini (Miss Eya-little miss trouble) di Paka, Ganu Kita pd 24th April'10
*Mnghadiri MCKK Old-Boy Weekend-10 years Anniversary of Batch 2000 (back to school) pd 9-11th April'10-jumpa kwn2 lama-rindunye pd kalian sumer,tido dlm 1 dorm lg



Sharing is caring; bagi mereka yg mnggunakan Google Chrome tapi tak tau mcme browser internet ini dpt jadi pantas and selamat, sy pautkan link komik kat bawah ni.


Check this comic and enjoy guys


p/s: Plan 2011, menamatkan zaman bujang di kala usia 28tahun.(umur yg d-set sejak form 5 lg,,).Insya-Allah, majlis bakal berlangsung pada bulan 6 thun 2011 nnti... :-)

Selasa, 18 Mei 2010

SAMSUNG JET-Idamanku Selalu!



16Mei-Tercapai hajatku nak dapatkan Samsung Jet yg diidamkan sekian lama. Dengan adanya GPS sebagai Additional must-feauture, tak kan sesat lagi (pusing2) di Jalan2 Dubai and UAE! (peta Malaysia pun ada download gak yerk)..hehe
-review for Samsung Jet with 800MHz ClockProcessor ini ada di sini-http://www.gsmarena.com/samsung_s8000_jet-review-374.php